Natuurlijk lekker aan de slag

Les 1: Wat heeft je lichaam nodig

Bomen met snoepbanaantjes

Planten hebben water, zonlicht en vruchtbare aarde nodig om te kunnen groeien. Voor veel dieren is het ook duidelijk wat ze moeten eten. Zo eten leeuwen antilopen en giraffen eten bladeren. Voor mensen is het minder duidelijk waar ons dieet uit moet bestaan. Dan komt omdat wij omnivoren zijn, wij zijn alleseters. Ons spijsverteringsstelsel is in staat om zowel dierlijk als plantaardig voedsel te verteren. Echter hebben we dat ‘alleseter’ wel een beetje te ver doorgevoerd. De supermarkten liggen vol met producten die uit fabrieken komen en in de natuur niet voorkomen. Denk maar aan figuurtjes chips, roze melk, frisdrank en snoep. Heb je al eens een boom met snoepbanaantjes gezien? Nee, natuurlijk niet. Maar waarom is het dan zo moeilijk om écht eten van kunstvoedsel te onderscheiden? En wat moet je nemen om tegemoet te komen aan de behoeftes van je eigen lichaam? Dat leer je in deze les. 


Spijsvertering in vogelvlucht

Ik kan hier uitgebreid de werking van ons maagdarmstelsel behandelen maar dat ga ik niet doen. Daar maak ik een andere keer een minicursus over. Meer enige kennis van je spijsvertering is nodig om je lichaam te leren begrijpen. Daarom volsta ik hier met een korte uitleg over de weg van je voeding.

Darmen hebben geen tanden

Als je eet is het belangrijk goed te kauwen. Je darmen hebben immers geen tanden, dus als je alle nuttige voedingsstoffen uit je eten wilt halen, zal je het eerst klein en fijn moeten malen. Dat doe je door goed te kauwen. Slik je eten pas door als het drappig aan voelt.

Maag en darmen

Na het slikken komt het eten via de slokdarm in je maag. Daar komen spijsverteringsappen bij de voedselbrij en de vertering gaat nu echt beginnen. Er vind hier al uitwisseling van voedingsstoffen plaats, maar het grote werk gebeurt in de darmen. De dunne darm maakt de voedselbrij nog kleiner en neemt voedingsstoffen op. De dikke darm verzamelt de afvalstoffen om die naar de uitgang te brengen. 

Lever: energiefabriek

De opname van voedingsstoffen en verwerking van die stoffen tot nuttige bouwstenen gebeurt in de lever. De lever is de fabriek van ons lichaam. Nuttige stoffen worden die opgeslagen en eventueel omgebouwd tot andere stoffen. Afvalstoffen kunnen ook opgeslagen en afgevoerd worden, zodat het lichaam niet vergiftigd raakt. Ook onze nieren zijn belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Dat kun je ruiken aan je urine.


We moeten dus lief zijn voor onze darmen door goed te kauwen. Onze lever en nieren kunnen we helpen door niet meer giftige en vervuilende stoffen te eten dan nodig is. Je begrijpt dat de lever veel energie nodig heeft om het lichaam schoon te houden. Een logisch vervolg is dan ook, dat wanneer je je lever helpt er meer energie over blijft om leuke dingen mee te doen… je voelt je energieker.