verse blauwe bessen
Bessen zijn vers als ze uit de regio en uit het seizoen zijn

VERS
De tweede peiler van natuurvoeding is VERS. Niet iedereen denkt hetzelfde bij 'vers'. De bijzonderste definitie die ik op internet vond is deze: 'niet ingeblikt, niet diepgevroren.' Dat zou betekenen dat bananen die groen geplukt worden, weken op schepen onderweg zijn naar Nederland om vervolgens nog eens weken in de 'rijpingscel' te liggen, vers zijn. Ik kan dat niet vers noemen.

Voor mij is vers, een product dat volgroeid is en zo optimale voedingsstoffen bevat, kort na de oogst gekocht en gegeten kan worden en inderdaad onbewerkt. Dus inderdaad geen vriezer, pot of blik. Wat níet wil zeggen dat groenten en fruit dat ingevroren, ingeblikt, geweckt of gefermenteerd is, helemaal niet goed is. Maar als ik kan kiezen tussen verse blauwe bessen of bessen uit de vriezer. Dan kies ik voor de verse variant. Vers heeft dus te maken met PUUR , met volledig rijpen aan de boom/struik of in de grond (uit het seizoen) en een kort transport naar de consument, oftewel uit de regio.